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Summary

The Customs Authority for Advance Ruling (CAAR) has held that the transfer of goods from the Domestic 

Tariff Area (DTA) to Free Trade Warehousing Zone (FTWZ), or FTWZ to DTA, is neither covered under 

the term ‘procure’ nor ‘import’ under the SEZ laws. Therefore, such transfer/supply of goods cannot be 

treated as ‘re-import’ for the application of procedures and conditions as applicable in case of the normal 

re-import of goods from outside India. Under the SEZ law, the words ‘import’ and ‘procure’ have been 

assigned different meanings. It is also important to note that the activity of bringing goods from a unit or 

developer in SEZ to DTA is not covered under the definition of the term ‘import’ under the SEZ law. So, the 

AAR ruled that the applicant will not be eligible to avail exemption under the relevant notification.

Facts of the case 

• Baker Hughes Oilfield Services India Private Limited 

(the applicant) is engaged in providing mining services 

to oil and gas exploration and production companies 

across India.

• The applicant will be importing equipment for oil and 

gas exploration projects from outside India at a 

concessional rate of tax as mentioned under S.No. 

404 of the Notification No. 50/2017, and upon 

completion of the contract will export the said 

equipment. However, if the equipment will be required 

for other projects, the applicant will export the 

equipment to a logistics service provider located in 

SEZ or FTWZ. Subsequently, whenever the applicant 

will require for new contract, it will re-import the 

equipment into DTA under the said notification upon 

payment of concessional duty.

• The applicant submitted that the re-import of 

equipment from FTWZ to DTA would be exempted 

under S.No. 5 of Notification No. 45/2017- Customs 

dated 30 June 2017, and Circular No.21/2019 dated 

24 July 2019, issued by the Central Board of Indirect 

Tax and Customs (CBIC). 

• The applicant sought an advance ruling on the issue 

of whether the applicant is eligible to claim exemption 

from the payment of custom duty, IGST and 

compensation cess on the re-import of equipment 

from SEZ/FTWZ into DTA in view of the 

aforementioned entry, considering the fact that the 

equipment is the same that was brought from the DTA 

earlier and entered into SEZ/FTWZ.

• The applicant submitted that it is not a 100% EOU or 

FTWZ unit. The applicant submitted that once the 

equipment have been brought in FTWZ without 

availing any drawback, or incentives are subsequently 

re-imported in the same form into the DTA, even 

under the SEZ laws the said transaction has to be 

treated as re-import. Accordingly, they are not liable 

for discharging any customs duties or IGST in view of 

the aforementioned entry. 

Customs AAR observations and ruling 

[CAAR/Del/Baker Hughes/09/2023 dated 28 April 2023]:

• Establish re-import and export to FTWZ: The CAAR 

took note of the comments by the Commissioner that in 

order to avail an exemption under Notification No. 

45/2017-Cus, the applicant will have to establish whether 

the equipment was re-imported and whether such 

reimported equipment have been exported by the 

FTWZ/SEZ unit.  

• Concept of ‘export’ in relation to imported equipment 

unwarranted: The AAR observed that the applicant has 

introduced the concept of ‘export’ in relation to such 

imported equipment in order to link it with Notification No. 

45/2017-Cus. which is not warranted but unnecessary, as 

the same appears to have been done to confuse the 

issue for claiming undue exemption from the payment of 

duties/taxes. Further, there is no doubt that for the

availment of exemption vide Notification No. 45/2017-

Cus., goods have to be first exported and such 

exemption is not applicable to goods that have been 

warehoused, as in the current case.

• Transfer of goods from FTWZ to DTA or DTA to 

FTWZ is not import: The use of the words ‘imported’, 

‘exported’ and ‘procured’ - in Section 7 of the SEZ Act -

lead to the inference that different meanings have been 

assigned to these words under the SEZ law, and these 

words are not to be used inter-changeably. In the present 

case, goods shall be first imported in a DTA, which after 

usage by the applicant, gets transferred/warehoused to/in 

FTWZ by the importer of the goods, i.e., the applicant. As 

such, this activity is covered under the term ‘export’, as 

defined in the SEZ laws. However, when these goods are 

transferred from FTWZ to DTA or DTA to FTWZ, such 

transfer of goods is not ‘import’ under the SEZ laws.
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Our comments

Rule 48 of the SEZ Rules, 2006, inter-alia states 

that where goods procured from DTA by a unit 

are supplied back to the DTA, as it is or without 

substantial processing, such goods shall be 

treated as re-imported goods and will be subject 

to such procedure and conditions as applicable in 

the case of normal re-import of goods from 

outside India. 

Therefore, the AAR held that in the present case, 

since the goods were not procured, the activity of 

transferring goods from FTWZ to DTA is not 

‘import’ under the SEZ laws.

On a similar issue earlier, the Tamil Nadu AAR, 

under the GST law in the case of the Bank of 

Nova Scotia, had held that the applicant is not 

liable to pay IGST at the time of removal of goods 

from the FTWZ to DTA, in addition to the duties 

payable under the Customs Tariff Act, 1975, on 

the removal of goods from the FTWZ unit.

Even though the advance rulings are applicable 

only to the applicant, an inference can be drawn 

in similar cases.

• Exemption not available: As per the dictionary 

meaning of the word, ‘procure’ is ‘to obtain something’. 

But when the goods are being warehoused in FTWZ, 

these are not procured by a unit or a developer. 

Therefore, when the transfer of goods from DTA to 

FTWZ or FTWZ to DTA is neither covered under the 

term ‘procure’ nor ‘import’, such transfer/supply of 

goods cannot be treated as ‘re-import’ for the

application of procedures and conditions as applicable 

in case of the normal re-import of goods from outside 

India. Therefore, the activity of transfer of goods from 

FTWZ to DTA cannot be termed as ‘import/re-import’, 

and thus not covered under Section 7 of the SEZ Act. 

Hence, no exemption from duties/taxes is admissible.
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