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Summary 

The applicant arranges a canteen facility for its employees and contractual workers, which is 

run by a canteen service provider (CSP). In case of employees, the applicant collects a part of 

canteen charges from its employees and pays to the CSP. However, in case of the 

contractual workers, the workers directly pay a portion of the amount to the CSP. In this 

respect, the Gujarat Authority for Advance Ruling (AAR) has held that Goods and Services 

Tax (GST) is not payable on the amount recovered from the employees towards the canteen 

facility however, the same is payable in the case of the contractual workers. The AAR has 

placed reliance on the circular1 and stated that the amount collected from the employees in 

terms of the contractual agreement is not liable to GST. Further, in case of the contractual 

workers, the contractor pays the salary to the contractual workers and such workers are not 

employees of the applicant. Hence, the supply of food to the contractual workers is a ‘supply 

of service’ wherein the cost recovered from the contractual workers is ‘consideration’ which is 

liable to GST. In respect to the admissibility of input tax credit (ITC), the AAR has ruled that 

since it is mandatory for the applicant to provide canteen facility to its employees, therefore, 

ITC of GST paid on canteen facility is admissible on food supplied to the employees, subject 

to the condition that the employees have not borne the GST burden. However, in case of the 

contractual workers, since it is not mandatory on the applicant to provide the canteen facility 

to them, therefore, ITC is not eligible on food supplied to the contractual workers. 

 

Facts of the case 

• The applicant2 provides canteen facilities 
to its employees and contractual workers 
as required under the Factories Act, 
19483.  

• The applicant arranges food through 
CSP, who prepares and supplies the 
food directly to the employees and the 
contractual workers. The applicant 
provides the canteen facility at 
subsidised rate of 50% to its employees 
and contractual workers.  

• The CSP issues an invoice for the full 
amount on the applicant against the food 
supplied to the employees. The 
applicant recovers 50% amount from the 
employees’ salary and pays the full 
invoice value to the supplier. However, 
in case of workers, invoice is issued on 

 

1 Circular No. 17210412022-GST dated 6 July 2022 
2 M/s Troikaa Pharmaceuticals Private Limited  
3 Section 46  

the applicant only for the half value as 
the workers pay balance amount directly 
to the CSP. 

• The applicant contended that it is not the 
business of the applicant to provide 
canteen services, and the recovery for 
providing canteen service is not covered 
under the ambit of ‘supply’. Further, it 
has no direct nexus with its 
pharmaceutical business, and therefore, 
it is not ancillary or incidental activity to 
the main business. Hence, GST cannot 
be levied on the canteen facility provided 
to employees and the contractual 
workers and recovery of employee share 
to make payment to CSP.  

• The applicant further submitted that 
partial recovery of food bill is not a 
consideration in the hands of the 
applicant. The applicant is providing this 



 

Grant Thornton Tax Alert  

facility only as a facilitator, and there is 
no profit element involved in it. Besides, 
the applicant contended that it is eligible 
to claim ITC on food bill as per the 
provisions4 of the Central GST (CGST) 
Act. 

• The applicant has sought an advance 
ruling to seek clarity on taxability of 
recovery amount as well as entitlement 
of ITC. 
 

AAR observations and ruling5 

• No GST on recovery from employees 
towards canteen charges: The AAR 
relied on the circular clarifying that the 
perquisites provided by employer to 
employee in terms of contractual 
agreement are not liable to GST. 
Accordingly, the amount recovered from 
the employees towards canteen charges 
in terms of the contractual agreement is 
not liable to GST.  

• Taxability of recovery from 
contractual workers: The AAR stated 
that the contractual workers are not the 
employees of the applicant, rather they 
are working through a contract. The AAR 
relied on the Supreme Court’s 
judgement6 wherein the test for 
establishing the employer-employee 
relationship has been laid down, which 
does not pass in the instant case. 
Further, the supply of food by the 

applicant to the contractual workers 
covers under the definition of business7 
as a transaction incidental or ancillary to 
the main business. Further, even if the 
applicant does not claim profit on the 
supply of food, it covers under the 
definition of ‘supplier’ and since the 
applicant recovers the cost of food, it will 
be treated as consideration which is 
liable to GST.  

• Admissibility of ITC of GST paid on 
food supplied to employees: The AAR 
relied on the circular and held that ITC is 
available to the applicant on the food 
supplied to the employees as it is 
mandatory to provide such facility as per 
the provisions of Factories Act, 1948.  

• Non-admissibility of ITC of GST paid 
on food supplied to contractual 
workers:  The AAR stated that as per 
the provisions of the CLRA8, the 
contractor shall provide the canteen 
facility to the labour employed by the 
contractor. Thus, it is not obligatory for 
the applicant to provide canteen facilities 
to the contractual workers. Therefore, 
the applicant is not eligible for ITC on 
the food supplied to the contractual 
worker and, is blocked credit9.  

 

 

 

 

4 Section 16 read with section 17(5) of CGST Act 
2017 
5 GUJ/GAAR/R/20220/38 dated 10 August 2022 
6 in case of Balwant Rai Saluja 

7 under clause (D) of Section 2(17)  
8 Contract Labour (Regulation and Abolition) Act 
1970 
9 Section 17(5) of CGST Act 2017. 
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10 proviso after sub-clause (iii) of clause 
(b) of section 17(5) of the CGST Act is applicable to 
the whole of clause (b) 

11 HAAAR/2020-21/06 dated 25 Sept 2020 

Our comments 

The taxability of amount recovered for canteen 

facility from employees has been a litigative 

matter since introduction of GST. Recently, the 

CBIC has provided much awaited clarity through 

a circular which clarified that perquisites provided 

by the employer to employees in terms of 

employment contract will not attract GST. 

Further, the circular also clarified the issue 

related to interpretation of provisions of blocked 

credit10, and accordingly, it may be understood 

that wherever it is obligatory for the employer to 

provide canteen facility to its employees, ITC 

would be eligible. In the present ruling, the 

employer has recovered a partial amount from its 

employees. The Gujarat AAR stated that such 

recovery is not liable to GST. However, the 

circular provides that only the perquisites (not 

recovery) will not subject to GST if provided by 

the employer to its employees in terms of 

contractual agreement.  

Further, in the present ruling, the AAR has 

differentiated the taxability of amount recovered 

from the employees and the contractual workers. 

The AAR has emphasised upon the employer-

employee relationship, which is not present in 

case of the applicant and the contractual workers. 

However, in case of Musashi Auto Parts India 

Private Limited, the applicant provides canteen 

facility to its employees including contract-based 

employees also. In this respect, the Haryana 

Appellate Authority for Advance Ruling (AAAR)11 

found that the services are uniformly available to 

all the employees and are not restricted to any 

class of employees. Accordingly, the AAAR held 

that such canteen facility to employees is not a 

taxable activity.  
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