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Summary 

The Gujarat Authority of Advance Ruling (AAR) has ruled that the canteen facility and bus 

transportation facility provided by the applicant is not deemed to be a supply. Therefore, the AAR 

held that  the Goods and Services Tax (GST) is not leviable on the amount representing the 

employees’ portion of canteen charges, which is collected by the applicant and paid to the canteen 

service provider. The authority took a view that GST is not leviable on free bus transportation facility 

provided to its employees. The AAR also opined that input tax credit (ITC) of GST paid on the hiring of 

bus having an approved seating capacity of more than 13 persons is not a blocked credit and 

therefore, is admissible. Further, the advance ruling authority stated that ITC of GST paid on canteen 

facility is blocked credit and inadmissible to the applicant.  

 

Facts of the case 

• The applicant1 provides canteen and bus 

transportation facility to its employees, as a 

part of its employment arrangement and 

based on Human Resource (HR) policy. The 

applicant recovers nominal amount for the 

canteen facility provided to employees 

whereas bus transportation facility is 

provided free of cost and no recoveries are 

made.  

• The applicant engaged third-party service 

providers in order to provide canteen and 

bus transportation facilities. Such services 

are provided directly to the employees 

however invoices are raised to the 

applicant.  

• The applicant submitted that it is 

mandatory2 to provide and maintain a 

canteen in its premises. Thus, the amount 

charged for the canteen facility does not 

involve any profit or pecuniary benefit. 

Accordingly, the said facility lies outside the 

purview of supply and hence no GST shall be 

levied. Further, the applicant submitted that 

                                                           

1 M/s. Emcure Pharmaceuticals Limited 
2 As per section 46 of the Factories Act, 1948 
3 Notification No. 12/2017-Central Tax (Rate) dated 
28.06.2017 

transportation services via non-AC carriage 

is exempt3 from GST and the applicant is 

eligible4 to avail ITC of GST paid on availing 

such bus services.  

 

 Gujarat AAR observations and ruling5: 

• Canteen and transportation facility not in 

course or furtherance of business: The 

employer provides canteen facility at 

subsidised rates to the employees. A part of 

the canteen charges is borne by the 

employer whereas other part by employees 

which is paid directly to the service provider 

and no profit is retained by the applicant. 

Further, the applicant provides free of cost 

transportation facility to its employees 

which is a part of its HR policy. Hence, the 

facilities provided are not the activities 

made in the course or furtherance of 

business. Accordingly, these cannot be 

deemed to be as a supply to its employees.  

• ITC inadmissible on canteen facility: The 

proviso to the first subclause6  ending with a 

semicolon shall be read independent of 

4 As per Section 16 of CGST Act, 2017 
5 GUJ/GAAR/R/2022/22 dated 12 April 2022 
6 Section 17(5)(b)(i) 
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third subclause7 and its respective proviso. 

This is because the legislature intends the 

subclauses to be distinct and separate with 

different qualifying factors and 

conditionalities. Thus, both the provisos are 

not connected. Accordingly, ITC on GST paid 

on canteen facility is blocked and is 

inadmissible to the applicant.  

• Eligible of ITC on hiring of bus: As per the 

provisions8, ITC shall be available in respect 

of motor vehicles having a seating capacity 

of more than 13 persons. In the instant 

case, the bus hired for transportation of 

employees had a capacity of more than 13 

persons and do not fall under the blocked 

credit. Thus, ITC is admissible to the 

applicant.  

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                           

7 Section 17(5)(b)(iii) 
8 Section 17(5) of the CGST Act, 2017 

9 Order No. CT/531/18-C3 dated 26 March 2018 

Our comments 

This issue has been a matter of exhaustive 

litigation since the inception of GST. 

This is a welcoming ruling wherein the 

Gujarat AAR has held that GST cannot be 

levied on a transaction only because charges 

have been recovered.  

Corresponding to the present ruling, the 

Gujarat AAR in the case of Cadila Healthcare 

Limited has held that the canteen service 

facility provided to employees is not an 

activity in the course or furtherance of 

business and not leviable to GST.  

On the contrary, the Kerala AAR in the case of 

Caltech Polymers Private Limited9 had taken a 

different view and held that recovery of food 

expenses for canteen services will be termed 

as outward supply which is taxable under 

GST.  

Such divergent views create ambiguity and 

unwarranted litigations. Therefore, it is the 

need of the hour that the government should 

provide more clarity in this regard. 
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