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Summary 

The Kerala Authority for Advance Ruling (AAR) observed that the applicant is engaged 

in placement of specified medical instruments at premises of unrelated customers, 

such as hospitals and labs, for their use without transfer of ownership and 

consideration for a specified period. Further, such placement is against an agreement 

between the applicant and the hospitals for an obligation of minimum purchase of 

certain products from the applicant. Therefore, the AAR held that such placement 

constitutes a ‘supply of services’ and not ‘movement of goods otherwise than by way 

of supply’. Therefore, such transaction shall be taxable under GST. 

Facts of the case 

• The applicant1 is engaged in sale of 

pharmaceutical products, diagnostic 

kits, diagnostic instruments, etc. 

• The applicant has adopted the 

business model of placing their own 

medical instruments at premises of 

unrelated hospitals or laboratories 

without any consideration. To 

execute the placement of 

instruments, the applicant enters into 

the Reagent Supply and Instrument 

Use Agreement. As per the said 

arrangement, the recipient must 

purchase minimum quantity of 

 
1 M/s Abbott Healthcare Private Limited. 

purchase products such as reagents, 

calibrators and disposables. 

• The applicant sought an advance 

ruling to determine whether the 

provision of specified medical 

instruments by the applicant to 

unrelated parties for use without any 

consideration, constitutes a “supply” 

or whether it constitutes “movement 

of goods otherwise than by way of 

supply”.  

• Earlier in year 2018, the Kerala AAR 

had held that this supply would 

constitute a “composite supply” and 

the Appellate Authority for Advance 
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Ruling (AAAR) upheld the ruling of 

AAR as legally correct and proper. 

• However, in 2020, the Hon’ble Kerala 

High Court quashed the ruling of the 

AAR as well as the AAAR and rejected 

the finding that placement of medical 

instruments to hospitals, laboratories 

etc., for use without any 

consideration constitutes a 

“composite supply”. The court 

remitted the case back to AAR for 

fresh decision based on the 

observation made by the Hon’ble 

High Court in the order.  

Kerala AAR observations and ruling2 

• Ingredients of supply: The Kerala AAR 

observed that the activity to qualify 

as ’supply’3 must satisfy the three 

essential ingredients of ‘supply’ i.e., 

the activity:  

(i) involves goods or services,  

(ii) is in the course or furtherance 

of business, and  

(iii) is made for a consideration. 

• Involves goods or services: The AAR 

observed that the instrument or 

 
2 Advance Ruling No. KER/97/2021 dated 7 May 
2021 
3 Section 7 of the CGST Act, 2017 

machine installed at the premises of 

hospital/labs by the applicant clearly 

fall within the definition of goods. 

Further, the right granted to use the 

machine squarely gets covered in the 

scope of term ‘transfer’4. 

• In the course or furtherance of 

business: The AAR observed that the 

definition of business in GST law is 

inclusive and wide in scope. 

Considering the same, the activity of 

applicant is undoubtedly in the 

course or furtherance of business.  

• Made for a consideration: The AAR 

held that the agreement to purchase 

agreed value of reagents, calibrators 

and disposables for use in instrument 

exclusively from the applicant and 

obligation to pay in case of deficit 

purchase constitute a valid 

consideration5. 

• Transaction qualifies as supply: 

Thus, the AAR concluded that 

placement transaction is a ‘supply’. 

Additionally, the AAR observed that 

the grant of non-transferable right to 

4 Section 7(1)(a) of the CGST Act, 2017 
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use the goods for a specified period 

without transferring title of the 

goods qualifies to be ‘supply of 

services’6. 

 

 
5 Section 2(31) of the CGST Act, 2017 6 Section 7(1A) of the CGST Act, 2017 

Our comments 

This has been one of the most 

controversial issues in GST regime for 

the healthcare and pharmaceutical 

industry. Most of the businesses were 

considering it to be ‘movement of 

goods otherwise than by way of 

supply’ and were not discharging GST 

liability. 

This ruling seems to have made it clear 

that such transaction would qualify as 

‘supply of service’ and not a ‘composite 

supply’ as held in earlier ruling of 

Kerala AAR.  

Considering the above, it is 

recommended for entities in this 

industry to revisit their GST positions in 

this regard. Additionally, it is also 

imperative to note that the rate of GST 

would now have to be determined 

considering this as a separate supply 

and not composite supply. 
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