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Summary 

The Haryana Authority for Advance Ruling (AAR), in a recent case, has held that the services supplied 

by a head office to its other units/offices by way of performing activities, such as accounting, 

marketing support, administrative support, IT support, sales planning, training, policy formation, is 

leviable to GST. 

Facts of the case 

 The applicant1 is engaged in manufacturing 

and trading of plastic houseware products. 

It has a head office (HO) in Gurugram, 

manufacturing facility in Dehradun and 6 

warehouses in various states in India.  

 The HO provides various business support 

services to these units like marketing 

support, administrative support, accounting, 

auditing, tax compliance, sales training. 

 The above services are included while cross 

charging the expenses to other units on 

basis of sales turnover ratio, number of 

employees, etc. of these units. The 

applicant is discharging the applicable tax 

liability on such services by utilising input 

tax credit (ITC).  

 In addition, certain services are distributed 

by input service distributor (ISD) to the 

                                                        

1 Tupperware India Pvt. Ltd. 

recipient locations/units using prescribed 

distribution mechanism.  

 The applicant sought an advance ruling from 

the Haryana AAR in respect of following 

issues: 

‒ Whether the activities carried out by 

the HO for the locations/offices 

situated in other states, i.e. to the 

distinct persons would be construed as 

supply of services between distinct 

persons and be leviable to GST? 

‒ Whether the HO would be eligible to 

claim ITC of tax paid on the 

procurement of goods/services, which 

are used by it in the course of supply of 

services to the location/offices since 

goods/services?  

‒ Whether the HO is required to be 

registered as an ISD for the distribution 

of ITC to recipient locations/offices of 

the tax paid on input services? 
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‒ Whether value arrived by the applicant 

in invoice be deemed open market 

value?  

Haryana AAR’s observations and ruling2 

 Whether activities carried out by HO for 

other units would be construed as supply 

and leviable to GST? 

The services supplied by HO to units/offices 

by way of performing activities that benefit 

other distinct person is chargeable to GST3. 

 Whether HO would be eligible to claim ITC 

of tax paid goods/services procured, which 

are used in the course of supply of services 

to other units? 

The ITC of GST paid on the receipt of goods 

or services from a third party can be availed 

by HO4. 

 Whether HO is required to be registered as 

ISD? 

In the present case, as the applicant intends 

to distribute common credit received by HO, 

the applicant must compulsorily obtain 

separate registration as an ISD5. 

 Whether value arrived by the applicant in 

invoice be deemed open market value? 

The value arrived at by the applicant with 

respect to provision of such services by the 

HO on a reasonable basis and declared in 

the respective invoice would be deemed to 

be the open market value in respect of each 

such invoice raised on the units6. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                        

2 AAR No. HAR/HAAR/R/2018-19/59 dated 28 August 
2020 
3 Section 7(1) of the CGST Act, 2017 readwith Section 
25(4) of the CGST Act, 2017 readwith Entry No. 2 of 
Schedule I of the CGST Act, 2017 

4 Section 16(1) of the CGST Act, 2017 readwith Section 
2(94) of the CGST Act, 2017 
5 Section 2(61) of the CGST Act, 2017 
6 Rule 28 of the CGST Rules, 2017 
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Our comments 

Most business organisations with a pan-Indian presence have similar operating models, wherein 

the employees at the corporate office or the head office render common group services to other 

units. 

The Karnataka Appellate Authority for Advance Ruling (AAAR) in the case of M/s Columbia Asia 

Hospitals Pvt. Ltd. had held that the corporate office is providing service to its other distinct units 

by way of carrying out activities such as accounting, administration work. with the use of the 

services of the employees working in the corporate office the outcome of which benefits all the 

other units and such activity shall be treated as a taxable supply. The Karnataka High Court has 

granted a stay on the AAAR’s order and the decision is awaited. 

While the Karnataka AAAR did not discuss the valuation of such supply, the Haryana AAR has held 

that the value arrived at by the applicant with respect to the provision of such services by the HO 

on a reasonable basis and declared in the respective invoice would be deemed to be the open 

market value in respect of each such invoice raised on the units.  
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