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Summary 

The West Bengal Authority of Advance Ruling (AAR) noted that the applicant capitalises 

demo cars and intends to avail input tax credit (ITC) of tax paid on inward supplies of such 

demo cars. The AAR opined that merely providing a test drive facility or demonstrating the 

features of a vehicle to prospective buyers cannot be regarded as imparting training on driving 

the vehicle. Further, ITC on purchase of demo vehicles cannot be denied merely on the 

ground of capitalisation of the vehicles in the books of accounts. The AAR stated that the 

purchase of demo vehicles and further supply of the same satisfies the condition1 and hence, 

the AAR concluded that the applicant is eligible to avail ITC on purchases of demo vehicles. 

 

Facts of the case 

• The applicant2 is an authorised dealer of 

Hyundai Motor India Limited for supply 

of different ranges of motor vehicles and 

carries on business activities as an 

authorised service station. 

• The applicant purchases vehicles 

against tax invoices which are reflected 

in his books of accounts as capital 

assets and are used as demo cars for 

providing trial runs to the customers to 

make them understand the features of 

the vehicles. The demo vehicles are kept 

only for a limited period and then the 

applicant supplies them when the 

mandatory usage time of the test drive 

gets over. 

• The applicant has approached the AAR 

seeking clarity on the admissibility of ITC 

on purchases of demo vehicles. 

 

West Bengal AAR observations and 

ruling3:  

• ITC cannot be denied merely on 

ground of capitalisation of the 

                                                           

1 laid down in Section 17(5)(a)(A) of the GST Act 
2 M/s Toplink Motorcar Private Limited 
3 Order Number 03/WBAAR/2022-23, dated 30 June 2022 
4 Goods and services tax 
5 sans clauses (c) and (d) of section 17(5) of the Act 

vehicles: The business model of the 

applicant delineates that the demo 

vehicles are initially kept by the 

applicant for a certain period as 

mandated by the car manufacturing 

company for providing a test drive 

facility to the prospective buyers. The 

applicant, after receipt of the demo 

vehicles, capitalises the same in his 

books of accounts in lieu of booking 

the same as stock-in-trade. The GST4 

provisions do not restrict to avail ITC 

to the extent of capitalisation5. Thus, 

the AAR stated that ITC on purchase 

of demo vehicles cannot be denied 

merely on the ground of capitalisation 

of the vehicles in the books of 

accounts.  

• No time limit prescribed under GST 

law to make further supplies of 

motor vehicles: The applicant 

maintains the stock of the demo 

vehicles for a specified period and 

thereafter supplies the same, may be at 

a price lower than the purchase value of 

the said vehicle. However, the GST 
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provisions nowhere specifies that ITC 

shall not be available in respect of any 

outward supplies which is made at a 

price lower than its procurement value. 

The restriction imposed for further 

supply of such motor vehicles should 

not be applied on the ground that the 

supplies have been made after 

ascertaining period since there is no 

time limit prescribed in this regard for 

making such further supplies. 

• ITC available on demo cars: The 

intention of the law, as it appears from 

the expression ‘for further supply of 

such vehicles’ is to allow ITC in respect 

of taxpayers dealing with motor vehicles 

as they are engaged in further supply of 

such motor vehicles. The demo vehicles 

are purchased all along for further 

supply and put up for sale after the 

demonstration/test drive period. Thus, 

purchase of demo vehicles and further 

supply of the same satisfies the 

condition6. Hence, the applicant is 

eligible to avail ITC on purchases of 

demo vehicles which can be set off 

against output tax payable under GST.  
 

 

 

 

                                                           

6 laid down in section 17(5)(a)(A) of the CGST Act, 
2017 
7 Order No. GST-ARA-18/2019-20/B-121 dated 26 
December 2019 
8 AAR No. KER/10/2018, dated 26 September 2018 

9 HAR/AAAR/2019-20/02 dated 28 June 2021 
10 Case No. 02/2020 Order No. 13/2020 dated 23 
July 2020 
11 HAR/HAAR/R/2018-19/40, dated 1 March 2019 

Our comments 

Earlier, even the Maharashtra AAR, in case 
of Chowgule Industries Private Limited,7 and 
the Kerala AAR, in case of A.M. Motors,8 
had allowed ITC on motor vehicles used for 
demo purposes.  

However, contrary to the above, the 
Haryana AAAR in case of BMW India 
Private Limited9 had disallowed ITC of tax 
paid on demo cars by contending that the 
demo car loses the character of new motor 
vehicles in its very first demonstration and is 
akin to second-hand goods, which is 
different from new vehicle. Similarly, the 
Madhya Pradesh AAR in case of Khatwani 
Sales and Services LLP10 and the Haryana 
AAR, in case of Platinum MotoCorp LLP11 
had disallowed the ITC on demo vehicles. 

Divergent rulings from different state AARs 
create unnecessary confusion and do not 
serve the objective pursued. Since this 
matter is extensively litigated, a due 
clarification from the government on this 
issue will surely be helpful in mitigating the 
ambiguity. 
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